De training wordt verzorgd door dr. Ivan Nyklicek, psycholoog en mindfulness trainer (gecertificeerd door de beroepsvereniging VVM-Vereniging voor Mindfulness en VMBN Categorie 1), zie onder voor meer informatie.

 INyklicek foto

Ivan Nyklicek is vanaf 1996 bezig met vormen van mindfulness training met name Zen en inzichtsmeditatie (vipassana). Voor het kunnen geven van de Mindfulness Stress-Reductie Training heeft hij in juni 2005 een intensieve Professional Training gevolgd in Rhinebeck, VS, bij dr. J. Kabat-Zinn, de bedenker van de methode. Van de bijscholingscursussen heeft hij onder andere in november 2008 Interpersonal Mindfulness Training gevolgd van Gregory Kramer (Metta Foundation) en Florence Meleo-Meyer (Center for Mindfulness) in Amherst, Massachusetts, VS en verschilende vervolgopleidingen bij Seetrue Mindfulness Trainingen.  

Al sinds september 2005 verzorgt hij deze mindfulness training, als een van de eerste trainers in Tilburg. Jaarlijks begeleidde/begeleidt hij 4-7 groepen van 7-14 personen (bij elkaar nu ca. 800 deelnemers). Zijn aanpak kan gekenmerkt worden door een no-nonsense benadering: mindfulness leert je onbevangen met beide benen op de grond staan, er is niets zweverigs aan. Sterker nog: volgens Ivan is mindfulness eigenlijk juist een anti-zweef-methode. Je leert namelijk minder vaak te zweven tussen alle automatisch plaatsvindende gedachten, zoals normaal vaak wel gebeurt. Dat geeft echte vrijheid van geest.  

Naast de mindfulness training verzorgt Ivan ook workshops en lezingen over het onderwerp. 

vierhoek-oranje

Daarnaast is hij gedragswetenschapper en universitair hoofddocent Medische en Klinische Psychologie aan de Universiteit van Tilburg (UvT). In samenwerking met collega's en studenten van de UvT en andere universiteiten doet hij ook onderzoek naar deze training  (zie onder Onderzoek).

vierhoek-oranje

Video mindfulness training

Klik hier voor een video-opname van een voorlichting (inclusief een mindfulness oefening) die in het najaar van 2010 plaatsvond op de Universiteit van Tilburg (Tip: klik voor een beter zicht op de spreker op zowel de bovenste als de onderste van de meest rechtse ikoontjes). Let niet op de informatie aan het einde van de video betreffende inschrijving; zie daarvoor uitsluitend deze website.

Voor meer inhoudelijke informatie over de trainingen, klik hier. Voor meer praktische informatie, klik hier.