Onderzoek naar de effecten van de hier aangeboden mindfulness training

1. Het eerste Nederlandse onderzoek dat gepubliceerd is naar de bij ons aangeboden mindfulness training, in 2008, in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Annals of Behavioral Medicine. Hieruit bleek (a) de effectiviteit op het verlagen van stressklachten en verhogen van kwaliteit van leven en (b) aannemelijkheid dat de effecten komen door het verbeteren van mindfulness vaardigheden; voor het persbericht klik hierKlik hier voor de link naar het volledige (Engelstalige) artikel. 

2. Nieuwere resultaten van onderzoek van de Universiteit van Tilburg betreft gunstige effecten op de bloeddruk tijdens een stressvolle taak. Deze resultaten zijn op 10 maart 2011 gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de American Psychosomatic Society in San Antonio, Texas, VS, en zijn in 2013 gepubliceerd in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Health Psychology, waarvan hier het persbericht en hier het bericht op nu.nl.

3. Ook is gevonden in een onderzoek met dagboekjes, waarbij deelnemers gedurende de training aan het einde van de dag een paar vragen invulden over de aandachtigheid, stemming, etc., dat een hogere aandachtigheid voor het moment niet alleen gepaard ging met een betere stemming op de dag zelf, maar ook met een betere stemming de volgende dag! Andersom (betere stemming vandaag voorspellend voor betere aandachtigheid de volgende dag werd niet gevonden). Dit lijkt er op te wijzen dat een tijdelijke verbetering in mindfulness (aandachtigheid voor het moment, zoals het is) de stemming tot een dag later zou kunnen beïnvloeden. Voor meer vakwetenschappelijke informatie, klik hier

4. Verder onderzoek is gedaan naar factoren die effectiviteit zouden kunnen beïnvloeden, zoals demografische kenmerken en persoonlijkheidsfactoren. Hieruit kwam naar voren dat geen van deze factoren van de deelnemers (leeftijd, geslacht, opleiding, of persoonlijkheidskenmerken) samenhingen met sterkte van de effecten. Met andere woorden: de gunstige effecten op stressgerelateerde klachten waren niet afhankelijk van dit soort kenmerken. Alleen was het zo dat bij mensen met een hogere score op neuroticisme (de neiging om gebeurtenissen en zichzelf negatief te beoordelen) gepaard ging met een verlaat (3 maanden na de training; maar even sterk) effect, voor de volledige vakpublicatie, zie hier.

5. Het meest recente onderzoek is bij ons gedaan naar de rol van met name inzicht in de eigen psychologische processen. Gevonden is, zoals verwacht, dat een verhoging van inzicht in jezelf tijdens de mindfulness training gepaard gaat met een verlaging van negatieve gevoelens en een verhoging van positieve gevoelens en kwaliteit van leven. De volledige tekst is hier te raadplegen.

 

Verwante sites over mindfulness en stressvermindering (ook voor meer, veelal Amerikaans, onderzoek)

www.aandachttraining.nl

www.aandachttraining.info

www.sense-aandachttraining.nl