Onderzoek naar de effecten van de mindfulness training

Inmiddels is er veel wetenschappelijke onderbouwing voor de effectiviteit van Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) voor op verschillende gebieden.

       Het meeste onderzoek is gedaan naar vermindering van klachten van angst, depressie, en stressgevoelens. Zogenaamde meta-analyses gebaseerd op honderden netjes gerandomiseerde onderzoeken laten goede effectiviteit zien met gemiddeld dezelfde mate van effecten als de gouden standaard in de psychologie: cognitieve gedragstherapie. Zie voor de wetenschappelijke artikelen hiervoor: een uitgebreide meta-analyse en een recente meta-analyse van meta-analyses.

 

 

Onderzoek naar de effecten van de hier aangeboden mindfulness training van Tilburg University

Voor een overzicht van de meest geciteerde onderzoeken naar onze mindfulness training door de onderzoeksgroep van Medische en Klinische Psychologie van Tilburg University, klik hier. Een greep uit de publicaties vind je hieronder:

  1. Het eerste Nederlandse onderzoek dat gepubliceerd is naar de bij ons aangeboden mindfulness training, in 2008, in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Annals of Behavioral Medicine. Hieruit bleek (a) de effectiviteit op het verlagen van stressklachten en verhogen van kwaliteit van leven en (b) aannemelijkheid dat de effecten komen door het verbeteren van mindfulness vaardigheden. Klik hier voor de link naar het volledige (Engelstalige) artikel. 
  2. Ook gunstige effecten op de bloeddruk tijdens een stressvolle taak zijn gevonden na onze MBSR training: zie bericht op nu.nl  hier.
  3. In een onderzoek met dagboekjes, waarbij deelnemers gedurende de training aan het einde van de dag een paar vragen invulden over de aandachtigheid, stemming, etc., bleek dat een hogere mindfulness in het moment niet alleen gepaard ging met een betere stemming op de dag zelf, maar ook met een betere stemming de volgende dag! Andersom niet (betere stemming vandaag voorspelde niet betere mindfulness de volgende dag). Dit lijkt er op te wijzen dat een tijdelijke verbetering in mindfulness (aandachtigheid voor het moment, zoals het is) de stemming tot een dag later zou kunnen beïnvloeden. Voor meer vakwetenschappelijke informatie, klik hier
  4. Het meest recente onderzoek is bij ons gedaan naar de rol van met name inzicht in de eigen psychologische processen. Gevonden is, zoals verwacht, dat een verhoging van inzicht in jezelf tijdens de mindfulness training gepaard gaat met een verlaging van negatieve gevoelens en een verhoging van positieve gevoelens en kwaliteit van leven. De volledige tekst is hier te raadplegen.